Andruty Kaliskie
Andruty Kaliskie
Dobre bo kaliskie
30-12 09:16 Kalisz | Gospodarka
Andruty kaliskie coraz bliżej sukcesu. Wniosek o ich rejestrację został przyjęty i pozytywnie oceniony w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To oznacza, że w przyszłym roku oficjalnie staną się produktem regionalnym i tradycyjnym Ziemi Kaliskiej
Ten rok dla Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Kaliskiej był bardzo pracowity. Przez 12 miesięcy członkowie organizacji walczyli o to, by kaliskie andruty tak jak oscypki były regionalnym produktem.
Trwała akcja promocyjna, a kaliskie krążki poznali nie tylko mieszkańcy Kalisza, ale też wielu polskich miast, a nawet Francuzi i Anglicy.
Dziś już nikt nie ma wątpliwości co to są andruty? Jednak we wniosku do ministerstwa można przeczytać dokładny opis produktu.
I czytamy: "Andrut to cienki krążek o regularnych brzegach, lekko połyskujący, kolorystycznie niejednolity, lekko słodki, delikatny, kruchy, suchy i gładki".
Na samą myśl ślina cieknie.
Kaliscy producenci dokładnie określili metody produkcji andruta. Tak, by każdy smakował identycznie.
Andruty w Kaliszu pojawiły się już w połowie XIX wieku, dzięki pomocy mieszkańców udało się dokładnie określić datę pojawienia się produktu. Najstarsi kaliszanie pamiętają spacery w parku z andrutem w ręku.
zródło: rc.fm
30-12 09:16 Kalisz | Gospodarka
Andruty kaliskie coraz bliżej sukcesu. Wniosek o ich rejestrację został przyjęty i pozytywnie oceniony w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To oznacza, że w przyszłym roku oficjalnie staną się produktem regionalnym i tradycyjnym Ziemi Kaliskiej
Ten rok dla Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Kaliskiej był bardzo pracowity. Przez 12 miesięcy członkowie organizacji walczyli o to, by kaliskie andruty tak jak oscypki były regionalnym produktem.
Trwała akcja promocyjna, a kaliskie krążki poznali nie tylko mieszkańcy Kalisza, ale też wielu polskich miast, a nawet Francuzi i Anglicy.
Dziś już nikt nie ma wątpliwości co to są andruty? Jednak we wniosku do ministerstwa można przeczytać dokładny opis produktu.
I czytamy: "Andrut to cienki krążek o regularnych brzegach, lekko połyskujący, kolorystycznie niejednolity, lekko słodki, delikatny, kruchy, suchy i gładki".
Na samą myśl ślina cieknie.
Kaliscy producenci dokładnie określili metody produkcji andruta. Tak, by każdy smakował identycznie.
Andruty w Kaliszu pojawiły się już w połowie XIX wieku, dzięki pomocy mieszkańców udało się dokładnie określić datę pojawienia się produktu. Najstarsi kaliszanie pamiętają spacery w parku z andrutem w ręku.
zródło: rc.fm
Pięknie pięknie, oby tak dalej! Jedna rzecz mnie jednak smuci - nie spotkałem się w Polsce z nikim spoza Kalisza, kto by znał andruty. Może więc szanowna Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Kaliskiej zadba także o promocję andrutów na krajowym rynku?
Kalisz w obiektywie aparatu i na kartach historii:
http://www.kalisz.9o.pl
http://www.kalisz.9o.pl
NAwet w samym Kaliszu jest problem z kupnem andrutow. Chyba mozna je kupic jedynie w parku jak stoi taka babcia z nimi. W zadnym innym sklepie nie widzialem andrutow
Fotki Kalisza:
http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=343292
http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=343292
Kurde u mnie w osiedlowych sklepach nie ma choć mozliwe ze sie slabo rozgladam
Fotki Kalisza:
http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=343292
http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=343292
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale pełno było handlarzy, sprzedających "podróby" andrutów przed cmentarzamy 1 listopada ubiegłego roku.
Kalisz w obiektywie aparatu i na kartach historii:
http://www.kalisz.9o.pl
http://www.kalisz.9o.pl
Andruty generalnie pochodzą z Austrii, chociaż andruty znane w innych regionach Polski nie przypominają naszych.
Kalisz w obiektywie aparatu i na kartach historii:
http://www.kalisz.9o.pl
http://www.kalisz.9o.pl
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 22:27
- Lokalizacja: Kalisz (Czaszki) / Łódź (Centrum)
Ja na studiach będąc w Łodzi czasem jak zawitam do Kalisza i kupuje andruty zeby spolecznosc łódzka (ludzie z mojej szkoly ) by poznali slodki kawalek mojego miasta
Kaliski Informator Adresowy
http://www.kaliszfornia.webpark.pl
http://www.kaliszfornia.webpark.pl
Arct, 1939: Andrut, rurka z ciasta opłatkowego upieczona, w którą się nakłada pastę owocową, krem albo lody.
WEP, 1968: Andrut, wafel, b. delikatne, wypieczone w specjalnych formach ciasto w kształcie cienkich, okrągłych lub kwadratowych płatów (do lodów i kremów) albo w kształcie rurek (do napełniania bitą śmietaną); słynne andruty karlsbadzkie składają się z kilku cienkich, chrupiących warstw, po upieczeniu przesypanych cukrem z wanilią i sprasowanych na gorąco.
Ale ani w Brockhausie, ani w Knaursie, ani w Dudenie nic nie znalazłem .
WEP, 1968: Andrut, wafel, b. delikatne, wypieczone w specjalnych formach ciasto w kształcie cienkich, okrągłych lub kwadratowych płatów (do lodów i kremów) albo w kształcie rurek (do napełniania bitą śmietaną); słynne andruty karlsbadzkie składają się z kilku cienkich, chrupiących warstw, po upieczeniu przesypanych cukrem z wanilią i sprasowanych na gorąco.
Ale ani w Brockhausie, ani w Knaursie, ani w Dudenie nic nie znalazłem .